***Ikut Sunnah vs Ikut Yahudi***

Ikut Sunnah, Berkahwin dimudahkan, mahar dimurahkan...

Salam ceria,
“Woi, tang status ni nak tulis ape?!”
“Engkau bujang ke dah kawin?, atau duda… tulis tu.”
“Ok, ok. Tak le susah mana isi borang ni…Dah anak 3, tak pandai tulis borang lagi… eish, eish…” “Eh, satu lagi… sex ni nak tulis apa pulak?!”
“La, tak kan tu pun tak tau?”
“Ye la, apa dia?”
“Tulis 3 times a week.”
“Apa benda tu?”
“Berapa kali ko bersama isteri.”
“Bior beno ko, bukan sex tu dia nak tau jantina kita ke?”
“Eh, ye rasanya… aku pun confuse.”

Ha, begitulah penggunaan perkataan sex atau seks yang mempunyai berbagai pengertian. Bila seseorang tak faham seperti yang kita faham, cuba fahami kefahaman dia dan beri faham tentang kefahaman kita. Bukan kita dengan kefahaman kita lalu menyalahkannya dan menuduh yang bukan-bukan. Paksa orang terima kefahaman kita. Mentang-mentang kita ada kuasa. Ha… anjang dah berfalsafah. Korang pening ke?

Jadi seks suci Islam, nampak sebutan dan tulisan macam sama dengan seks tajaan yahudi, tapi sangat berbeza. Satu halal dan suci. Satu lagi haram dan dikeji. Tapi kita kan ‘anak zaman’, maka tanpa sedar kita sangat terpengaruh dengan suasana zaman ini. Sedangkan Abuya beritau, sekarang ni, udara pun dah diyahudikan. Apa ertinya? Salafus Soleh, sangat yakin pada Tuhan dan sentiasa mengingatiNya. Maka setiap kali menarik nafas, mereka yakin Tuhan Amat Mampu untuk mematikan mereka on the spot tanpa sempat menghembuskannya. Setiap kali tarik nafas dan lepaskannya, dia sangat mengingati Allah dan takut padaNya. Sebab Islam mereka masih ‘pure’. Akhir zaman ini, udara pun telah diracuni yahudi, mana ada orang yang tarik dan lepas nafas dapat Tuhan? Sebab itulah kita diminta berlindung dari jalan yahudi dan nasoro setiap hari paling kurang 17 kali di dalam solat kita. ‘Ghairil marghdubi ‘alaihim waladholin’

Ikut sunnah makan berjemaah dalam talam.
Yahudi kata, jijikla, kongsi-kongsi, beli burger makan sorang sorang.
Ikut sunnah makan kena sampai bersih licin, jangan membazir.
Yahudi kata, apalah nampak pelahap sangat, tak standard. Tinggalkan sikit.
Ikut sunnah, makan guna jari, suap dengan tangan kanan.
Yahudi kata, makan guna garfu dan pisau. Suap dengan tangan kiri.
Ikut sunnah, lepas makan jilat jari.
Yahudi kata, malu lah, macam kebuloq sangat.
Ikut sunnah, makan minum kena tutup kepala dan duduk.
Yahudi kata, hadis tu dhoif, makan berdiri je. Tak de tutup-tutup kepala weh. Ulama pun makan minum berdiri.
Ikut sunnah, Pakaian kena longgar-longgar, jangan nampak bentuk badan.
Yahudi kata, pakai ketat-ketat, fesyen sikit. Pakai jean Levi’s yang memang yahudi. Jangan kampung sangat.
Ikut sunnah, potong kuku pendek setiap hari Jumaat.
Yahudi kata, biar panjang. Paling tak, satu panjang, senang korek lubang hidung.
Ikut sunnah, tunaikan hajat orang, lebih-lebih lagi kalau dia meminta.
Yahudi kata, jangan beri, kau dah penat-penat cari. Dia tu malas.
Ikut sunnah, mahar dimurahkan, kahwin dimudahkan.
Yahudi kata, anak ko grad ‘u’, paling tak RM6K. Malu murah-murah, anak jiran yang SPM je pun dah 4K serba satu.
Ikut sunnah, ramaikan anak, Rasulullah bangga. Rezki dah Allah tetapkan di azali.
Yahudi kata, sapa nak beri makan nanti? susah….
Dan ada 1001 satu alasan yahudi agar kita terpisah dari Rasulullah saw. Yang malangnya, yahudi itu dah ada dalam fikiran dan perasaan kita. Sangat susah melepasinya. Tanpa guru mursyid, hampir mustahil mampu selamat darinya.

Sebab itu bila KTS kaitkan seks dengan Rasulullah saw, ramai yang melenting. Kononnya menghina Rasulullah saw. Walhal kehidupan mereka, bab makan pun dah tak ikut Nabi saw, rasa jijik makan berkongsi dan menjilat jari selepas makan. Lepas makan, mencari port untuk ‘berasap’, tak payah nak fikirkan sunnah yang besar-besar. Tapi korang jangan bimbang, sikap mereka membuktikan kebenaran Rasulullah saw.

Rasulullah saw kata, mafhumnya, di akhir zaman, perkara yang hak dikatakan batil, yang batil dikatakan hak.

Jumpa lagi,

Damascus, Syria
1.25am, Feb 7, 2012
anjangmuor.wordpress.com

Advertisements

4 thoughts on “***Ikut Sunnah vs Ikut Yahudi***

  1. Satu tulisan yg ringan tapi informatif. Dpt memberi idea dlm menghadapi brbagai persoalan. Semg sntiasa dlm rahmat Allah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s