KTS aka ‘Obedient Wife Club’ – Hina sangatkah pelacur tu, Dr Mashitah?

Dr Mashitah sedang mengambil gambar Mawi di Majlis Pelancaran Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN), 26 April 2009.

Bertemu lagi, cuaca di Jerash ni berubah mendadak. Dah beberapa hari panas, tiba-tiba suhu turun mendadak di musim panas ini. Sejuk. Pergerakan pun macam sejuk juga. Kalau di Malaysia, boleh pekena roti canai dan teh tarik. Baca paper. Jordan ni tak dapat paper, tengok internet version je la. Isu paling hangat sekarang, lebih dari lain-lain isu…Kelab Taat Suami.

Asalnya malas aku nak ulas tentang Mashitah ni, sebab dia dah tak popular, tak ada isu dari dia. Cuma menumpang isu orang. Tapi bila baca komen pembaca Berita Harian on line yang banyak respon, nak tumpang sekaki.

Salahkah KTS membuat perumpamaan dengan kehebatan taatnya isteri di ranjang seperti pelacur 1st class? Islam membenarkan perumpamaan walaupun dengan binatang. Anjing dikaitkan dengan kesetiaan, keldai dikaitkan dengan kesabaran, berani seperti singa, cerdik seperti kancil, pembelit seperti ular, tak de salah apa pun… KTS bukan kata isteri-isteri itu pelacur. Sama dengan kita tak bermaksud mengatakan sifat kesetiaan seseorang dengan anjing, bahawa orang itu anjing… Tidak sama sekali.

Aduh, apalah Dato’ Mashitah ni(aku tak pasti Dato’ ke Datuk, yang pasti bila isteri dapat Dato’, suami tak dapat datin)? Ada masalah ke dengan ketaatan isteri kepada suami ni? Cuba cari ayat quran, hadis atau pendapat ulama mazhab yang menentangnya… Sepakat semua mazhab, isteri wajib taatkan suami.

Pastu, hina sangatkah pelacur ni?, sampai semua orang melenting, tak terima, mengata-ngata tanpa usul periksa. Apa usaha kita mengembalikan mereka kepada jalan yang benar? Bukankah dalam pengetahuan JPM aktiviti pelacuran di Malaysia? Jangan pandai mengata je. Dulu Mashitah juga yang ber’fatwa’, kalau darurat, wanita boleh melacurkan diri. Hari ini Mashitah rasakan sangat hina menyamakan skill isteri yang taat dalam melayan suami di ranjang seperti pelacur 1st class. Wahai Mashitah, hina-hina pelacur pun Rasulullah saw ada sebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra :

‘Ketika seekor anjing berpusing mengelilingi sebuah perigi dan hampir mati kerana dahaga, seorang pelacur daripada Bani Israil melihatnya. Lalu dia menanggalkan kasutnya dan memberi anjing tersebut minum dengannya. Maka Allah mengampunkan dia kerana perbuatannya itu.’ Soheh Al Bukhari

Tak pernah pula aku membaca hadis menyebutkan menteri atau timbalan menteri masuk syurga dengan apa-apa amalan pun. Tak tau la kalau pembaca pernah terjumpa. Bukan niat aku nak menghina Dato’ Mashitah, tapi sebagai figure di tengah masyarakat kena bersedia mendengar komen rakyat seperti aku ni.

Hina sangatkah pelacur? Mereka perlu diselamatkan. Anjing pun ada masuk syurga, Qitmir. Kita belum tentu. Aku belum tentu, Mashitah pun belum tentu. Tapi lakukan perkara-perkara haram boleh mengundang kemurkaan Tuhan. Boleh masuk neraka kalau tak bertaubat atau bertaubat tidak sempurna hingga Allah tidak terima.

Antara perkara haram ialah, bergaduh dengan jiran. Sabda Rasulullah saw:
عن أبي هريرة – رضي الله عنه – أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: ((من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فلا يؤذ جاره ….)) (رواه البخاري ومسلم)

Rasulullah saw kaitkan berbaik dengan jiran dengan beriman dengan Allah dan hari akhirat. Imam Ahmad pernah sangat menjaga jirannya yang beragama yahudi hingga jirannya masuk islam. Salafus soleh zaman dahulu sangat menjunjung kata-kata Rasul, bukan saman menyaman jiran. Macam tak beriman je…ni Hadis soheh ni…

Antara perkara yang haram, tapi ada orang yang sanggup lakukan walaupun berlatar belakangkan pendidikan Islam ialah, ubah ciptaan Tuhan. Supaya lebih cantik kononnya. Cabut atau cukur bulu kening. Haram tu, dato’ tak tau ke?

Pastu haram bila tutup aurat hanya atas tuntutan fesyen. Tutup tapi tak sempurna. Pakai tudung tapi dada tak dilindung. Sedangkan dada perempuan termasuk bentuk tubuh yang sangat dituntut untuk ditutup. Ada ayat quran lagi tentang itu.

Entahlah Dato’, cakap saya ni Dato’ nak dengar ke tak?

Quran Hadis cakap Dato’ buat tak kesah je. Tapi Fauziah Ariffin cakap, Dato’ macam geram je…. Suruh siasat pendaftaranlah. Bekas Arqamlah… Cari popularitilah… Macam dengki je.

Kalau Dato’ tak nak taat suami 100%, janganlah libatkan orang lain. Janganlah api-apikan, ada-adakan kemungkinan itu dan ini. Biarlah orang popular, masa kita dah berakhir. Bukankah Dato’ kalah dalam pilihan raya lepas. Naik hanya belas ehsan PM. KTS tengah popular, tengoklah undian kewajaran tubuhkan KTS atau tak di BH, 98% sokong, 2% je tak. Entahlah… Mashitah zaman Firaun ahli syurga…

Mudah-mudahan Mashitah akhir zaman tak sebabkan ramai orang masuk neraka.

Ok, nak pekena nasi lemak Kak Sal Wak Nasoha di tepi kolam renang Mat’am Qasr Lubnan. Tak dapat roti canai Sungai Kerang, dapat nasi lemak jadila….

Tepi Kolam Renang,
Mat’am Qasr Lubnan,
Jerash, Jordan.
11.17pm Jun 14, 2011

Advertisements

5 thoughts on “KTS aka ‘Obedient Wife Club’ – Hina sangatkah pelacur tu, Dr Mashitah?

  1. Semoga agenda Allah untuk melahirkan semula isteri-isteri yang berusaha untuk taatkan suami tidak akan dihalangi oleh ulama-ulama yang menentang seperti ini.

  2. Hebat!!…hujah yang kuat untuk di bentangkan ke tgh masyarakat…(nasi lemak kak sal (mak mertuaku) memang sedap)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s