“…kalau masam… kena senyum..”

Zainab lahirnya seperti kanak-kanak sebayanya. Macam anak Ustaz Solihin. Memang dengan Usom dia berkawan. Tapi rohnya dewasa. Sebesar seorang berusia 30tahun.

“Masmuki?” Aku menduganya. “Zainab.” “Bint….?” Sangkaku dia akan menjawab… Mahmod, ternyata meleset. “Binti ‘Atiyyah.”

Syeikh Zul mempelawanya: “Mari makan limau ni Zainab. Kalau masam kena buat macam mana?” Spontan Zainab menjawab, “kena senyum…” Seronok aku mendengarnya. Macam mana Zainab tau? “Zainab memang dah tau.”

Ajaib Generasi Al Mahdi ni, patutlah Abuya minta orang Arqam belajar dengan Generasi Imam Mahdi.

Di atas adalah entri lama anjang, iaitu 27.01.2011, dah bertahun. Anjang keluarkan semula bila baca coretan Olah tentang Zainab, rasa sebak mengenangkan kehidupan Zainab dan semua anak-anak pejuang yang sering ditinggal-tinggalkan. Itulah program mursyid kepada mereka demi dapat Tuhan. Lihatlah sejarah Rasulullah SAW, Imam Syafie, Imam Al Ghazali, Abuya sendiri yang sering bertukar tangan penjaga sejak kecil lagi. Tak sempat bermanja lama dengan seseorang hingga hilang pergantungan pada Tuhan. Moga lahir generasi hebat abad ini secara berjemaah berkat didikan Abuya. Sesiapa yang belum membaca cerita Zainab di blog puteriAbuya, sila baca, baca dan hayati… moga semua kita diberkati. Salam ulangtahun ke 6 buat Zainab…IMG01037-20120711-0818

http://khaulahattamimizone.blogspot.com/2013/07/untuk-zainab.html?m=1

TBS, Bandar Tasik Selatan
10.03am, Jul 24, 2013

Advertisements

5 thoughts on ““…kalau masam… kena senyum..”

    • Nak la belajar jadi ibu yang boleh mlhrkan anak macm zanab….apa rahsianya?sementalahan pulak anak saya,d suruh solat pun liat sangat…zainab sorang je ke generasi imam mahdi???jeleosnya…

  1. Semua pejuang yg hebat dlm sejarah disusah2kan Tuhan utk layak. Bg kita yg x diuji…. ??? A tlg……!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s